Povijest kave

Potrošite nekoliko minuta i otkrijte s nama podrijetlo zadovoljstva... Ne znamo točno kada je kava prvi put otkrivena, ali arheolozi su pronašli dokaze o korištenju kave kao lijeka u arapskom svijetu u ranim spisima oko 900 godine prije Krista.
Zajednička legenda dodjeljuje otkriće kave Etiopijskom stočaru Kaldi (oko 300 prije Krista). Kaldi je primijetio da je stado vrlo aktivno kada su životinje jele crvene bobice.
Odlučio ih je kušati i naučio energetski učinak bobica kave.
 
S vremenom su ljudi uvidjeli hranjive vrijednosti kave, stekli navike i naučili kako se ukusan napitak može pripremiti prženjem, a zatim mljevenjem bobica.

Korištenje kave proširilo se iz Etiopije na Bliski istok, a prve plantaže kave nastale su u Jemenu. Kasnije se uzgoj proširio na Arabiju i Egipat, gdje je ispijanje kave (ili "Kahweh") uskoro postala svakodnevna navika.

Godine 1570. mletački liječnik Prospero Alpini predstavio je kavu Europi. Venecija je bila prvi talijanski grad koji se cijenio kao javno mjesto gdje se može kušati kava. Uskoro su kavane postale vrlo popularne. Tek početkom 17. stoljeća kava postaje popularna u Europi i popularnost vrlo brzo raste. Kavane se niknule posvuda, osobito u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Njemačkoj.


U Italiji, među aristokratima kava je uskoro postala dragocjeni dar i smatrala se simbolom prijateljstva i ljubavi. Kultura kave proširila se po talijanskom poluotoku i drugi su gradovi dobili svoje kafiće: među njima Caffè Greco u Rimu, caffe Pedrocchi u Padovi, caffe San Carlo u Torinu.

Prvi kućanski aparati za pripremu kave kod kuće je izumljen je 1691. u Napoliju: poznati caffettiera napoletana. Koristeći metalni alat, čistu vodu i 4-5 grama sitno mljevene kave, pripremali su tri ili četiri šalice kave u isto vrijeme. Uskoro je aromatična šalicu kave na kraju obroka postala ritual u Italiji.

Kava je tako oslobođena ugleda "aristokratske piće" i započelo je širenje u svim društvenim slojevima.
Espresso kava u kombinaciji s drugim sastojcima: najpoznatiji napitci temeljeni na kavi imaju talijanska imena: Espresso, Cappuccino, Macchiato.

Kroz stoljeća Italija je postala službeni veleposlanik Espresso filozofije.